Протидія COVID-19
13.01, 2021 104

Звіт МХП про допомогу Україні під час пандемії COVID-19

Агрохолдинг МХП та Благодійний фонд “МХП – Громаді” відзвітувалисьДоступна  про надану у 2020 році допомогу для подолання епідемії COVID-19. Починаючи з квітня, працівники компанії передали в медичні установи України понад 400 тис. засобів індивідуального захисту, близько 1400 одиниць медичного обладнання, 6 тис. літрів антисептичних засобів тощо. Загальний внесок МХП у боротьбі з коронавірусом склав понад 85 млн грн.

Допомога здійснювалася трьома шляхами. По-перше, МХП перерахував 55 млн грн до загальнонаціонального фонду протидії коронавірусу. Гроші були спрямовані на найнагальніші потреби: тести для діагностики хвороби, апарати штучної вентиляції легень, засоби індивідуального захисту тощо. Розподілом коштів займалися фахівці Міністерства охорони здоров’я України. Фінансову допомогу було виділено в межах домовленостей між владою та представниками великого бізнесу, які було досягнуто під час зустрічі, організованої Президентом України 16 березня.

З ініціативи голови правління МХП Юрія Косюка, компанія також взяла на себе відповідальність бути головним помічником у подоланні епідемії в Черкаській та Вінницької областях, де зосереджені основні потужності холдингу. На потреби 216 медзакладів цих регіонів було виділено ще 29 млн грн. Кошти були використані на закупівлю засобів індивідуального захисту, апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів, моніторів пацієнта, тестів та антисептиків.

Третій напрям роботи компанії – підтримка медиків в інших областях, де базуються підприємства МХП. Були охоплені 46 медичних установ в 10 областях України.

За словами координаторів МХП у Черкаській та Вінницькій областях, найбільше значення мали консолідація зусиль бізнеса з органами місцевого самоврядування та громадами, своєчасне та фінансово грамотне забезпечення медиків всім необхідним під час великого ажіотажу на обладнання та ЗІЗ у всьому світі. Від оперативності та якості роботи команди МХП залежала репутація та довіра до компанії.

– Ми виходили з того, що маємо у стислі строки організувати масову поставку необхідного обладнання та засобів захисту для медперсоналу. І водночас – стати прикладом для інших підприємств, створити надійні умови для збору коштів по всій Черкащині. Саме тому МХП разом з Благодійним фондом «МХП – Громаді» ініціювали створення в області платформи «Спільнодія Черкащини: здолати COVID-19». Цей майданчик об’єднав зусилля влади, бізнесу та громадськості Черкаської області у боротьбі з коронавірусом. Перший внесок – 14 млн грн – зробив МХП, ще 5 млн вдалося зібрати з допомогою інших бізнесів регіону. Всі закупівлі контролювалися громадськими організаціями, до процесу були залучені департаменти та агенції ОДА, десятки працівників МХП та сотні небайдужих громадян. Ми не залишили без уваги жодну опорну лікарню. Від початку і дотепер Черкащина залишається одним з лідерів по забезпеченню лікарень засобами індивідуального захисту медиків. Можу впевнено стверджувати, що продемонстрована нами командна робота була надзвичайно ефективною, – розповів заступник голови правління та координатор Черкаського обласного штабу протидії коронавірусу від МХП Руслан Пономаренко.
Крім закупівлі предметів медичної сфери, МХП ініціює інші способи підтримки медустанов. Останній приклад – проєкт «М’ясні бокси для медиків». Його запровадила нова торгова мережа холдингу «М’ясомаркет», волонтери якої щотижня передають медикам з ковідних бригад опорних черкаських лікарень продукти харчування для швидких перекусів.

– Одним з базових напрямів корпоративної соціальної відповідальності МХП завжди була доступна медицина. У попередні роки ми інвестували у її розвиток десятки мільйонів гривень. Будували нові амбулаторії та ремонтували лікарні, у межах проєкту «Лікар для села» привозили професійних фахівців у села, сприяли збереженню багатьох сільських ФАПів та амбулаторій під час впровадження медичної реформи. У 2020 році наша підтримка вийшла на якісно новий рівень. Відзначу, що виділені 85 млн грн на боротьбу з коронавірусом не обмежили реалізацію вищезгаданих сталих проєктів. Напроти, ми збільшили їх кількість! Спеціально для працівників медустанов була розширена програма «Соціальний магазин». Цей багаторічний проєкт холдингу направлений на підтримку людей пенсійного віку у місцях, де здійснюють свою діяльність птахофабрики МХП. Влітку ми долучили до проєкту 1000 медиків, які отримали можливість купувати продукцію компанії за пільговими цінами. Восени організовувався грантовий конкурс для лікарень з метою не просто придбати нове обладнання, але й навчити медпрацівників писати грантові проєкти. Цими та іншими проєктами МХП показує, що не стоїть осторонь проблем держави та суспільства — незалежно від розвитку пов’язаних з COVID-19 подій, ми готові продовжувати нашу допомогу і підтримку лікарів», — зазначив Ігор Лещенко, заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності (КСВ).

Підписатися на новини